EEA and Norway Grants? Ser du etter en norsk partner?
Her er noen tips og triks fra vår erfaring i VINCO!
Mange bedrifter kontakter oss for å bli deres partner i EØS-prosjekter. Over tid har vi opparbeidet oss mye erfaring med EEA & Norway Grants, både med å utarbeide søknader og å finne partnere.
Av denne grunn har vi besluttet å dele noen av våre erfaringer.

EEA and Norway grants handler om samarbeid
Introduksjon om tilskuddene
Nettstedet EEAgrants.org forklarer fint hva EEA & Norway Grants er og hva som er forskjellen mellom de to: – EEA & Norway Grants består av to finansieringsordninger – EØS-midlene og de norske midlene. EØS-midlene finansieres i fellesskap av alle de tre giverlandene Island, Liechtenstein og Norge. Norway Grants er finansiert av Norge alene og besto av 1,3 milliarder euro i løpet av finansieringsperioden 2014-2021.
Midlene tildeles 14 land i Europa – Bulgaria, Kroatia, Tsjekkia, Kypros, Estland, Hellas, Latvia, Litauen, Malta, Polen, Portugal, Romania, Slovakia og Slovenia, der Hellas og Portugal ikke mottar Norway Grants. Disse landene kalles også mottakerland, mens Norge, Island og Lichtenstein kalles giverland (EEA Grants, u.d.).
Søkere til midlene må komme fra de ovennevnte mottakerlandene. Det er alltid mulig å ha samarbeidspartnere fra andre land, men prosjektleder må komme fra et av mottakerlandene. Å ha en partner fra et giverland kan ofte gi deg ekstra poeng på søknaden, og derfor har du sannsynligvis kontaktet oss. La oss imidlertid være klare, en god søknad er en god søknad. Å stole på å ha partnere fra et giverland er ikke en seier i seg selv, søknaden må være sterk og relevant.
Vi blir ofte kontaktet av ulike virksomheter for å bli med dem da vi er et norsk selskap. Men før vi sier ja til et prosjekt, vurderer vi alltid hvor godt vi passer inn i det.
Nedenfor finner du noen tips du bør huske på når du skal strukturere og planlegge din neste EEA & Norway Grants-søknad.

Å skrive søknader er en krevende prosess
EEA and Norway funds – hva finansierer de?
EEA og Norge finansierer ulike temaer. Generelt er målet med disse midlene å redusere ulikheter mellom europeiske land og å skape et bærekraftig Europa gjennom transnasjonalt samarbeid og prosjekter. Noen fond er bilaterale mellom Norge og en mottakerstat, men noen er multilaterale, for eksempel EØS-midlene for ungdomsarbeid eller EØS-midlene til regionalt samarbeid.
5 tips å huske på
1.Start tidlig
Alle som noen gang har skrevet en finansieringssøknad vet at det tar tid. Selv om du har hele konseptet i hodet ditt, tar det tid å organisere partnere, diskutere søknaden og bli enige om vilkårene. Folk har andre forpliktelser, og dette er en av de mange oppgavene i en travel uke.
2. Begynn å lete etter en donorpartner tidlig!
If you have decided to have a partner from a donor state, do not wait until the last m
Hvis du har bestemt deg for å ha en partner fra en donorstat, ikke vent til siste øyeblikk, og ikke inkluder det bare for å få flere poeng. Ingen liker å være en alibipartner. Kontakt med donorpartner noen dager før fristen signaliserer:
a) at du ikke forstår forpliktelsen som kreves for å skrive en søknad,
b) Mangel på planleggingsevner: hvordan vil du lede prosjektet hvis du ikke kan organisere forslagsskriving?
c) Manglende respekt for donorpartneren: Å la en donorpartner bli med i siste øyeblikk, og dermed ikke gi dem en sjanse til å delta likt, viser mangel på respekt for dem.
Resultatet er at partneren ikke vil ta deg på alvor når du blir kontaktet.
3. Ikke søk bare fordi det er tilgjengelige penger.
Søk fordi du har et ekte prosjekt! Bruk fordi du har tenkt på det, fordi du har godt utarbeidet ideen din og fordi den passer til samtalen. Hvis utlysningen ber om FoU-prosjekter, sjekk hva dette betyr, se hvordan du passer inn i det. Hvis du er usikker, spør fagfolk om hjelp. Det er bedre å be om støtte på forhånd enn å bli eliminert.
4. Tenk over hvor mange samarbeidspartnere det er rimelig å ha i et prosjekt.
Å administrere 10 partnere på et lite tilskudd kan være svært krevende og kostnadskrevende. Velg partnere som du virkelig trenger, ikke fordi det er hyggelig å ha dem.
5. Respekter forskjellige kultuer!
Bare fordi noe kan være akseptabelt i din kultur, betyr det ikke at det er like akseptabelt andre steder.
a) Selv om det kan være akseptabelt i din kultur å skrike, rope og true en partner, trenger det ikke å være akseptabelt i andre kulturer.
b) Lytt til hva andre sier. Bare LYTT.

Husk at du kan oppnå enda større resultater ved å være nysgjerrig, stille spørsmål, lytte og respektere ulike perspektiver.
Husk at du kan oppnå enda større resultater ved å være nysgjerrig, stille spørsmål, lytte og respektere ulike perspektiver. Ikke ta stilling, vis heller interesse, og lytt for å forstå hvorfor tingene er som de er. Vis at du vil lære og forstå, og så kan du oppnå større ting.
Transnasjonale prosjekter krever ikke bare prosjektlederegenskaper, men også ferdigheter i å administrere og respektere ulike kulturer. Selv om oppfordringene er for Europa, er det en del kulturelle forskjeller innad i Europa som kan skape gnisninger hvis du ikke følger med eller undervurderer dem.
Sjekkliste for din søknad
Her er sjekklisten du bør spørre deg selv før du kontakter en norsk partner og søker om stipendet:
-
- Snakker prosjektgruppen din engelsk flytende?
- Forstår prosjektlederen prinsipper for prosjektledelse? Hva er for eksempel rolleforskjellen mellom styringsgruppen og prosjektlederen?
- Er du klar over norske helligdager og lavere aktivitetssesonger?
- Når du antar et budsjett for en norsk partner, er du klar over høyere levestandard i Norge?
- Er du klar over kostnadene som kan og ikke kan inkluderes som utgifter, hva som går i indirekte kostnader, hvilket utstyr du kan finansiere gjennom samtalen og hvordan, …?
- Er du åpen for kulturelle forskjeller?
- Søker du på riktig utlysning?
- Lytter du?

Mye arbeid, diskusjoner og brainstorming går inn i en god søknad
Ikke anta! Spør
Still oss gjerne spørsmål angående EØS-midlene på tlf: +47 98411334 eller e-post: vinco@vinco.no. Vi har hjulpet bedrifter med å finne partnere, bidra til søknadsprosessen og til og med være partner på søknad. Her er linken til vår hjemmeside om finansiering.
Sjekk gjerne et av våre EØS-finansierte prosjekter: ZEV-innovasjon.
Sjekk gjerne også nettsidene til EØS-midlene for detaljert informasjon.
You may be interested