PROSJEKT 05
Breakthrough to Scale
Avansert prosessveiledning for innovatører.
Om prosjektet
Prosjektet har som mål å tilby skreddersydde veiledningspakker til åtte rumenske små og mellomstore bedrifter (SMEer) innen grønn innovasjon og bærekraftig blå vekst. Dette vil fungere som en støtte for å fremme økt verdiskaping og bærekraftig vekst for disse bedriftene. Videre har prosjektet som mål å fremme langsiktig forretningsmessig samarbeid mellom Norge og Romania ved å tilrettelegge for forretningsmuligheter for SMEer.
Prosjektets påvirkningskraft
Målet er å gi SMEer den nødvendige kunnskapen og ressursene som kreves for bærekraftig vekst. Inkluderingen av en klimaspesifikk komponent viser at prosjektet vil hjelpe bedriftene med sirkulærøkonomi og koble dem til sine lokale økosystemer og verdikjeder. Utover fokuset med å hjelpe SMEer har prosjektet også som mål å øke bevisstheten blant 50 sentrale interessenter og utvikle ekspertisen til 30 innovatører gjennom workshops. Denne kollektive innsatsen vil sikre et dynamisk fellesskap dedikert til å levere tjenester med høy grad av klimainnovasjon.
Målgruppen
Målgruppen består av rumenske SMEer som har følgende kjennetegn:
- Fokusområder: bedrifter som opererer innenfor grønn innovasjon og bærekraftig blå vekst.
- Engasjement for bærekraft: Bedrifter som er dedikert til å vokse gjennom å fremme grønn eller blå innovasjon.
- Innovasjonens omfang: bedrifter som har en visjon om å introdusere banebrytende innovasjoner, inkludert produkter, prosesser, tjenester eller nye forretningsmodeller. Prioritet gis til produktinnovasjoner.
- Innovasjonsinitiativer: SMEer som aktivt arbeider med grønne eller blå innovasjoner, enten uavhengig eller i samarbeid, hvor SME har en ledende rolle.
- Grunnlag for innovasjon: bedrifter som opererer med grønne eller blå innovasjoner forankret i enten kunnskapsbasert tilnærming eller teknologidreven strategi.
- Teknologimodenhet: Bedrifter som har en teknologimodenhet (TRL) på 3, spesielt for prosjekter som utvikler et produkt. Dette indikerer et gjennomføringsbevis hvor produktet eller tjenesten har praktisk potensiale for gjennomføring.
- Digital integrering: Bedrifter som innarbeider digital innovasjon som en sentral del av driften.

Forventede resultater
- Vi ønsker å forbedre konkurranseevnen til rumenske SMEer som engasjerer seg i grønn innovasjon. Selskaper ledet av kvinner er høyt ønsket, med et mål om et representativt tall på at 50 prosent av deltakerne skal utgjøre kvinner.
- De forventede resultatene er økt årlig inntekt for SMEer gjennom salg av innovative produkter og tjenester, samtidig en redusert tid til marked og lønnsomhet.
- Styrking av selskapenes kapasitet for klimainnovasjon, atferdsendring, og forretningskultur mot grønnere industri i Romania.
- Forbedret forretningssamarbeid mellom Norge og Romania: samarbeidet mellom Luminspino og Vinco Innovation forventes å skape en positiv innvirkning på forretningslandskapet i Romania og styke de bilaterale båndene mellom landene.
- En boost for næringslivet.
Vår rolle
- Fasilitere overføringen av kunnskap til pilotbedrifter.
- Vise frem gode eksempler fra norske industrielle samarbeidspartnere.
- Levere resultatorienterte verktøy som effektiviserer innovasjon og støtter strategiske beslutninger.
- Styrke rumenske SMEer med veikart og måleverktøy for å forhindre feilet innovasjon på kritiske punkter gjennom innovasjonsprosessen, og heller bedømme fremskrittene gjennom tydelige milepæler.
Prosjektets deltakere
Tidsramme
Prosjektet varer fra juni 2023 til april 2024.
Prosjektet er sponset av
Island, Liechtenstein og
Norge-tilskudd
Program: “Utvilklingen av SMBer i Romania”
Finansiering: Prosjektet er finansiert med midler fra Island, Liechtenstein og Norge gjennom EØS finansiering under programmet «Utvikling av SMEer i Romania» hvor en finansering på 89,97 prosent er fra fond, og 10,03 prosent er fra bedriftens finansiering.
Prosjektsverdi: 210.615 euro.
Relevante bærekraftsmål
Trenger du hjelp til å lykkes med innovasjon?
Vi samarbeider med deg for å hjelpe deg med å bygge et miljø som oppmuntrer til innovasjon.
Ta gjerne kontakt med oss for å diskutere dine utfordringer knyttet til innovasjon og hvordan du kan tilnærme deg dem.
< CCS4 Krakow
Se alle prosjekter
Poduzmi >